Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

4

Nap

19

Óra

25

Perc

43

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. január 20.

Így vezessünk biztonságosan csúszós utakon is

A téli időjárási körülmények gyakran még a tapasztalt autóvezetők számára is hozhatnak váratlan helyzeteket, főleg, ha intenzív havazásban, vagy jeges, csúszós utakon kell elindulnunk. Mai cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy magabiztosabban üljünk a volán mögé.

Gyakoroljunk éles helyzetben!

Lássuk be, szerencsés esetben nincs túl sok lehetőségünk, hogy veszélyhelyzeteket „gyakoroljunk”, így sokan csak akkor tudják meg, hogyan reagálnak éles helyzetben, ha már épp megtörténik a baj. A különböző vezetéstechnikai tréningeknek nemcsak akkor van nagy jelentőségük, ha hosszas kihagyás után térünk vissza az autóvezetéshez – akkor is érdemes beiratkozni, ha keveset vezetünk, vagy nincs nagy tapasztalatunk a téli vezetésben. Egy ilyen tréning során oktatói segítség mellett, biztonságos környezetben próbálhatjuk ki magunkat a leggyakoribb veszélyhelyzetekben, így megtanulhatjuk, mi a teendő, ha a csúszós úton megpördül az autó, hogyan fékezzünk megfelelően ónos esőben, különböző útburkolatokon, vagy hogyan uraljuk a járművet havas, rosszul tapadó utakon. Bár jellemzően mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk egy átfogó vezetéstechnikai tréningért, az itt megszerzett tapasztalattal akár súlyos baleseteket is elkerülhetünk, így legalább egyszer mindenkinek érdemes beiratkoznia.

Biztosítót váltana? Kötelező biztosítás ajánlatok online szerződéskötéssel a Netrisk.hu-n

Alkalmazkodjunk az útviszonyokhoz!

Talán mondani sem kell, hogy a vizes, havas vagy hókásás utakon sokkal körültekintőbben kell közlekednünk, hiszen ilyenkor a gumiabroncsok tapadásától a fékúton át a látási viszonyokig számos tényező megváltozik, amelyhez nekünk kell alkalmazkodnunk. Az első szabály, hogy szélsőséges időjárási körülmények (pl. intenzív havazás, hófúvás, ónos eső) esetén használjuk a főútvonalakat, még akkor is, ha ez nagyobb kerülőt jelent. Télen a csúszós utak miatt lényegesen több koccanásos baleset történik, melyeknek egy része alacsonyabb sebességgel és nagyobb követési távolsággal elkerülhető lenne – még ha sietős is a dolgunk, igyekezzünk betartani ezeket az egyszerű, de fontos szabályokat. A havas utakon megváltozik a gumik tapadása, így fontos, hogy ismerjük az autónkat, és tudjuk, mennyivel hamarabb kell fékeznünk ilyen esetben. Ha azt tapasztaljuk, hogy a havas úton kipörög a kerék, ne nyomjuk padlóig a gázt, ezzel ugyanis csak rontunk a helyzeten – bátran kapcsoljunk eggyel nagyobb fokozatra, és lassan, óvatosan induljunk el.

Kizárólag téli gumival induljunk útnak!

Bizonyos országokkal – például Ausztriával – ellentétben Magyarországon jelenleg nem kötelező a téli gumi használata, azonban a nyári gumikkal való közlekedés téli útviszonyok között rendkívül veszélyes, baleset okozása esetén pedig felelősségre vonhatnak minket, ha bebizonyosodik, hogy a károkozás téli gumik használatával elkerülhető lett volna. A téli gumiabroncsok kiválasztásakor ne az ár legyen a legfontosabb szempont: minden évben könnyedén ellenőrizhetjük, hogy a független vizsgálatok szerint melyik az ár-érték arányban legjobbnak ítélt téli gumi, a szakértők pedig azt javasolják, hogy a biztonságunk érdekében messziről kerüljük el a különböző hipermarketekben leárazott, gyanúsan olcsó darabokat.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek